Ushqimet e përditshme që mund të gjejmë në frigorifer, si produktet e qumështit dhe mishi, në sasi të tepërt mund të shkatërrojnë shëndetin e veshkave tona dhe të shkaktojnë gurë në veshka.

Shfaqja e gurëve në veshka është një nga sëmundjet më të shpeshta të traktit urinar dhe në 80 për qind të rasteve shfaqet te meshkujt.

Personat nga mosha 20 deri në 40-vjeç i përkasin grupit të rrezikut dhe pasi të shfaqet një gur në veshka, ka më shumë gjasa që sëmundja të përsëritet dhe ata bëhen më të ndjeshëm ndaj sëmundjeve të tjera të traktit urinar, duke përfshirë sëmundjet e fshikëzës dhe inflamacion i traktit urinar.

Shfaqja e gurëve në veshka ndryshon sipas vendndodhjes, kështu që ne i njohim ata gurë në veshka, ureter dhe fshikëz.

Simptomat janë shumë të ngjashme – dhimbje të papritura dhe të mprehta në zonën e pjesës së poshtme të borisë, shpesh e shoqëruar me marramendje dhe të vjella, me gjak të dukshëm në urinë, si dhe dhimbje gjatë urinimit.

Ashtu si me sëmundjet e tjera, ushqimi i duhur dhe hidratimi i mjaftueshëm janë shumë të rëndësishëm për rritjen ose uljen e rrezikut të sëmundjes së gurëve në veshka, si dhe për trajtimin.