Të hënat duket se janë të këqija për zemrën tuaj, sipas një studimi të ri nga Fondacioni Britanik i Zemrës. Lloji më i rrezikshëm i sulmit në zemër, i njohur si STEMI, ka më shumë gjasa të ndodhë të hënën se çdo ditë tjetër të javës. Dhe studiuesit u befasuan kur zbuluan një rritje të pazakontë në sulmet në zemër STEMI të dielave gjithashtu. Për ata që nuk e dinë, STEMI është shkurtimi i një ataku në zemër me një arterie koronare plotësisht të bllokuar, marrë nga emërtimi në anglisht. Sir Nilesh Samani, drejtor mjekësor në Fondacionin Britanik të Zemrës, tha:

Tani duhet të zbërthejmë atë që ka të bëjë me disa ditë të javës që i bën ato më të mundshme. Të bësh këtë mund t’i ndihmojë mjekët të kuptojnë më mirë këtë gjendje vdekjeprurëse, në mënyrë që të mund të shpëtojmë më shumë jetë në të ardhmen. Kjo ka të ngjarë të jetë për shkak të stresit të kthimit në punë. Stresi i shtuar çon në rritjen e niveleve të hormonit të stresit, kortizolit, i cili lidhet me një rrezik më të lartë të sulmit në zemër.

Një STEMI, ose infarkti i miokardit me ngritje ST, ndodh kur një nga arteriet që furnizojnë gjak në muskulin e zemrës është e bllokuar, sipas Klinikës Cleveland. Për shkak të këtij bllokimi, muskuli i zemrës fillon të vdesë dhe zemra e dobësuar nuk mund të pompojë gjak në pjesën tjetër të trupit. Një STEMI zakonisht trajtohet me një angioplastikë urgjente, një procedurë që rihap arteriet e bllokuara. Rreth 38% e personave që shkojnë në urgjencë me bllokim të arterieve në zemër janë diagnostikuar me STEMI.

Ky studim i ri, i prezantuar në konferencën e Shoqatës Britanike të Kardiovaskulare në Mançester, Angli, i shtohet trupit të kërkimit mbi kohën dhe shkaqet e sulmeve në zemër. Një studim i vitit 2005 zbuloi se sulmet në zemër të të hënës blu ishin më të zakonshme tek meshkujt dhe kishin lidhje me konsumimin e alkoolit.

Ne e dimë se sulmet në zemër kanë më shumë gjasa të ndodhin në dimër dhe në orët e para të mëngjesit. I njëjti efekt shihet në shkallën e rasteve të goditjeve. Studimet e mëparshme kanë treguar gjithashtu një shkallë më të lartë të sulmeve në zemër në ditët pas orëve që shkojnë përpara për kohën e kursimit të ditës. Mekanizmi i saktë për këto ndryshime është i panjohur, por ne supozojmë se ka të bëjë me mënyrën se si ritmi cirkadian ndikon në hormonet qarkulluese që mund të ndikojnë në sulmet në zemër dhe goditjet në tru. /TAR/