Ndërsa çmimet e ushqimeve vazhdojnë të rriten, nuk është çudi që shumë prej nesh po përpiqen t’i bëjnë produktet tona të zgjasin më gjatë. Por ekspertët e shëndetit kanë paralajmëruar se një hak viral i ruajtjes së ushqimit të TikTok mund të jetë duke vënë në rrezik shëndetin tuaj, pasi krijon një terren mbarështues për bakteret vdekjeprurëse.

Kjo është veçanërisht e rëndësishme për avokadon. Kjo është arsyeja pse një këshillë e TikTok që supozohet se zgjat kohën e tyre të pjekurisë fitoi popullaritet të papritur. Ata që e mbështetën këtë truk, thanë se bërja e kësaj e ngadalësoi procesin e oksidimit dhe madje i mbajti ato të freskëta kur ishin përgjysmuar.

Por ekspertët e shëndetit kanë paralajmëruar se ju mund të rrezikoni shëndetin tuaj nëse ruani avokado në këtë mënyrë. Dietologia konsulente e IBS, Kirsten Jackson, tha për Sun se mund të ketë gjurmë të mikrobeve të dëmshme në lëkurë. Ajo tha:

Në përgjithësi ky nuk shihet të jetë një rrezik i madh, por kur e zhytni avokadon në ujë, ajo ofron terrenin ideal për ushqimin që gjërat si salmonela ose listeria që ishin në lëkurën e avokados të shumohen me shpejtësi.

Por nuk është vetëm trajtimi i avokados që mund të rrezikojë shëndetin tuaj. Dietologia paralajmëroi:

Këta patogjenë jo vetëm që qëndrojnë në lëkurën e avokados, por gjithashtu mund të lëvizin brenda frutave, që do të thotë se kur i hamë ato do të sëmuren shumë.

Salmonela është një bakter që shkakton helmim nga ushqimi dhe mund t’ju bëjë të sëmureni rëndë – megjithëse shumica e njerëzve shërohen pa trajtim. Simptomat përfshijnë diarre, ngërçe në stomak dhe ndonjëherë të vjella ose temperaturë. Në raste ekstreme, të sëmurët mund të kenë nevojë të shtrohen në spital për shkak të dehidrimit të rëndë të shkaktuar nga sëmundja.

Zakonisht salmonelën e merrni nga ngrënia e ushqimeve të kontaminuara. Bakteret jetojnë në zorrët e shumë kafshëve të fermës dhe mund të prekin mishin, vezët, shpendët dhe qumështin. Ushqime të tjera si perimet jeshile, frutat dhe butakët mund të kontaminohen përmes kontaktit me pleh organik në tokë ose ujërat e zeza në ujë. Ngrënia e këtyre ushqimeve do t’ju bëjë të sëmureni vetëm në raste të rralla.

Ndërkohë, bakteret listeria mund të shkaktojnë një infeksion të rrallë të quajtur listeriozë. Megjithëse është rrallë vdekjeprurëse për shëndetin e të rriturve, listerioza mund të jetë fatale për të sapolindurit, gratë shtatzëna, njerëzit mbi 65 vjeç dhe ata me sistem imunitar të komprometuar.