Sot, anëtarët e Komisionit Hetimor për Inceneratorët shkuan vetë në Fier për të inspektuar impiantin e mbetjeve në këtë qytet.

Ky inspektim i bërë me kërkesë të opozitës, bindi njëherë e mirë deputetët e kësaj të fundit që impianti ekziston dhe se është pranë nisjes së punës me përpunimin e mbetjeve, pas përfundimit të procesit të koalidimit.

Edhe pse shkuan me bujë të madhe duke kërkuar llogari lidhur me kontratat apo procesin e punës, në fund dolën duke pranuar investimin gjigant të bërë në Fier.

Administratori i incenceratorit i tregoi në detaje të gjitha hallkat e procedurave që ndiqen në impiant dhe aparaturat që janë ndër më modernet.

Dy të dërguarit e Partisë Demokratike, Dhurata Çupi dhe Lefter Gështenja, pasi kanë dalë të zhgënjyer nga ky “inspektim” me siguri kanë telefonuar menjëherë Jorida Tabakun, për t’i kërkuar llogari për bllofin.

Por ajo që ra në sy, ishte mungesa e vetë kryetares së Komisionit, Jorida Tabaku. Edhe pse prej kohësh pompon me të madhe “inekzistencën” e inceneratorëve, e vërteta doli hapur sot me zë dhe figurë.

Në një farë mënyre ajo hodhi gurin e fshehu dorën, duke futur në kurth kolegët e saj, ndërsa vetë refuzoi të shihte të vërtetën në sy.

Me sa duket  qëllimi i Tabakut nuk është informimi i publikut për inceneratorët, por deformimi me fakte të pavërteta kundrejt një investimi në të mirë të shoqërisë.

“Mbetjet menaxhohen në landfillin e qarkut Fier. Pastaj kalohet në disa faza. 180 tonë mbetje në ditë, impianti është i programuar për 220 tonë. Investimi është bërë me aparatura nga më modernet.

Ne jemi këtu për ju që thonit nuk ekzistojmë fare. Parashikohet që 40 ditët e ardhshme të bëhet i gjithë koalidimi si proces, tani mbetet vetëm procesi teknologjik, për të përfunduar procesin. Në atë moment do vihet në punë me mbetje urbane, se duke u punuar nuk mund të kesh prezencën e mbetjeve urbane,” tha administratori i impiantit.

Deputetja e Partisë Socialiste, Ermonela Felaj, i është përgjigjur deklaratave të demokrates Tabaku duke i treguar se gjithçka ka qenë ligjore dhe çdo shkresë apo hap tregon domosdoshmërinë e ndërtimit të këtij impianti.  

“Baza ligjore me të cilën ka funskionuar kjo marrëdhën ie koncesionare mbi një sërë ligjesh dhe vendimesh të Këshillit të Ministrave. Ligji e parashikon qartësisht se menaxhimi i mbetjeve i delegohet Ministrisë së Mjedisit.

Strategjia Kombëtare për trajtimin e mbetjeve mbulon periudhën 2010-2025. Është në një moment të rëndësishëm për vendin, pasi Qeveria shqiptare kuptoi në fakt se integrimi ishte i lidhur edhe me çështjet mjedisore.

Puna për ndërtimin e koncesionit për Inceneratorin e Fierit ka nisur rreth vitit 2015. Ka pasur një propozim të pakërkuar nga operator privat dhe ka vijuar për gati një vit. Data e lidhjes së kontratës është 24.10.2016 dhe data e dhënies së lejes së ndërtimit është në janar 2017, ndërkohë që kërkesa ishte bërë në 2015-n. Pra ka pasur një procedurë të gjatë”, tha Felaj. 

Bën përshtypje fakti se si Jorida Tabaku nuk u shfaq në momentin që prej kohësh kërkonte, të vërtetonte ekzistencën reale të inceneratorit dhe të merrte përgjigjen e merituar.

Pra, investimi në Fier që Tabaku e mohon vazhdimisht, është aty dhe është gati të nisë punën…